dinsdag 13 augustus 2013

Het verschil in invloed tussen online en offline aanbevelingen



Word of mouth (WOM) aanbevelingen van mensen die je vertrouwt zijn altijd een sterke bron van overtuiging geweest in koopprocessen. Dat wordt ook vaak aangenomen voor online aanbevelingen (eWOM). Vandaar dat veel bedrijven dankbaar gebruik proberen te maken van de mogelijkheden die de verschillende online media bieden om aanbevelingen te stimuleren. Recent onderzoek van Meuter, McCabe en Curran (2013) verschaft hierbij inzicht door de verschillen te onderzoeken tussen WOM en de verschillende vormen van eWOM.

WOM wint. Met afstand!

Er komt uit het onderzoek zonneklaar naar voren dat interpersoonlijke WOM als veel krachtiger wordt ervaren dan eWOM. Vrouwen bleken overigens significant gevoeliger te zijn voor WOM dan mannen. Daarnaast worden er tussen de verschillende vormen van eWOM ook verschillen ontdekt. Zo scoort de eWOM op een webpagina van een bedrijf als laagste na de eWOM op sociale netwerk sites zoals Facebook en Yelp. Dit wordt verklaard door de rol die “onafhankelijkheid” van het medium hierbij speelt.

Zonder duidelijke identiteit is contentmarketing gedoemd te mislukken

Mind the Gap

Jaap van der Grinten, naar mijn mening een van de beste communicatiespecialisten, geeft in zijn boek 'Mind the Gap' een gedeeltelijke verklaring voor dit fenomeen:
In tegenstelling tot de activiteiten van de marketingcommunicatiemanager, die vaak met concrete producten of diensten werkt, is het belangrijk te weten dat de organisatie-identiteit en organisatie-imago complexe en abstracte begrippen zijn. Ze zijn vaag, vaak niet eenduidig en moeilijk uit te leggen of over te dragen.
Prima, maar ik zie dit niet als een excuus voor marketeers en communicatieadviseurs die ‘organisatie-identiteit’ en ‘imago’ nog steeds afzonderlijk van elkaar houden, terwijl deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 
Ter verfrissing van het geheugen; definitie en verhouding volgens van der Grinten:
Definitie 'identiteit'
De identiteit van de organisatie heeft te maken met de vragen: ‘Wie zijn wij?’, ‘Wie willen we zijn? en ‘Waar zijn we goed in?’. De identiteit gaat over het ‘zijn’ van een organisatie. De organisatie-identiteit bestaat uit de gewenste-, werkelijke- en fysieke identiteit. De fysieke identiteit heeft de grootste invloed op het imago, omdat dit alles omvat wat zintuigelijk waarneembaar is voor de buitenwereld. Denk aan: aanwezigheid op social media, website, huisstijl, logo, persbericht, reclame, productverpakking, het kantoor, en last but nog least het gedrag van de medewerkers (verkooppersoneel, woordvoerders etc.).
Definitie 'reputatie'
Reputatie duidt op de ervaring die iemand over langere tijd met een organisatie heeft opgedaan.
Definitie 'imago'
Imago heeft meer de betekenis van een beeld dat iemand op een bepaald moment van een organisatie heeft. Ook gebaseerd op associaties en ervaringen.

Lees verder: http://www.marketingfacts.nl/berichten/zonder-duidelijke-identiteit-is-contentmarketing-gedoemd-te-mislukken


Verhalen dat online viraliteit op zichzelf zou staan zijn namelijk al een aantal maal ontkracht.




Onderzoek toont aan: viraliteit van social media erg afhankelijk van massamediaOok hier blijkt weer uit dat het verstandig is om een mediabeleid op te zetten waarbij massamedia en sociale netwerken samenwerken. Verhalen dat online viraliteit op zichzelf zou staan zijn namelijk al een aantal maal ontkracht.